Szentesi VSC 91-esek Rögbi Klub
Szentes Rugby Football Club - Hungary: since 1991

TÖRTÉNELEM - HISTORY  2006 tavasz
 

További történelem/More history .......
MAGYAR RÖGBI 1991  1992 1993 1994 1995 1996 1997
1998 1999  2001  2002 2003 2004 2005 2005. II. félév  2006. II. félév

Vissza a főoldalra - back to main page

 

    SZÖVETSÉG
Budapest Sevens-ről 5 perc beszámoló a Sorrentói FIRA közgyűlésen, mint példaértékű kiegészítő szervezésről. VIDEO
 

 

 

Veretlenül lettek bajnokok - Szentesi Mozaik cikk

 

Szentesi '91-esek RC - Budapesti Medvék RC 39-3 ( 10-3)

A szezon utolsó mérkőzését játszotta a Szentesi '91-esek RC csapat az elmúlt hétvégén (2006. május 28.), amely az eredményétől függetlenül már megszerezte a bajnoki címet. A tétnélküliség erősen meg is látszott a hazaiak játékán, mert a 2 játékossal kevesebb létszámban felálló Medvék ellen igencsak megszenvedett a hazai gárda. A mérkőzés különösebb izgalmak nélkül zajlott, a Szentes rengeteg hibát ejtett, míg a pesti csapat a vártnál erősebb ellenállást fejtett ki. A hazaiak rossz játékára jellemző, hogy első félidőben csak az ellenfél hibáiból tudott pontokat szerezni. A második félidőre egy kicsit összeszedte magát a Szentes. Főleg Baranyi és Fekete agresszív támadójátéka volt az, ami újabb pontokat eredményezett. Összességében egy kiszenvedett győzelmet aratott a '91-esek csapata a jóval harcosabban játszó Medvék ellen, s így veretlenül végzett a bajnokság élen.

 

Szentes, 2006. 05. 30. forrás - Szentesi Mozaik

A tabella és a lejátszott mérkőzések - a 26-0-ás eredmények a valamelyik fél hibájából elmaradt mérkőzések:


a pontszerző-listák élén az utolsó fordulót követően

2006.04.22.  szombat 15.00
Szentes-Szeged  45-28

Az NB II-es bajnoki cím volt a tét az elmúlt hétvégi fordulóban, hiszen a Szentes a bajnokságban 2 helyezett Szegedet fogadta, és a mérkőzés győztese akár már bajnoknak is tekinthette magát.
A két csapat az őszi fordulóban is magas színvonalú
mérkőzést vívott egymással, és a Szegedet a bajnoki cím megnyerése mellett az ősszel elszenvedett vereség utáni visszavágás lehetősége is motiválta. Nagyszerű, küzdelmes mérkőzést ígért tehát a két csapat összecsapása, amelyet nyugodtan mondhatunk a másodosztályban az év mérkőzésének. A szép számú nézőközönség nem is csalódott.

A Szeged szerezte meg a vezetést rögtön a meccs elején, a Szentest azonban nem törte meg a gyors cél, hanem azonnal átvette a kezdeményezést. A Szegedet meglepte az agilisen támadó és fegyelmezetten védekező Szentes. A hazaiak szervezett játéka egyre több hibára kényszerítette a Szegedet. Ezeket a Szentes rendre ki is használta és gyors kontratámadásokat indított, melyeket Csanki Sándor remek játékkal értékesített. Továbbra is lendületben maradtak a hazaiak: egy javára megítélt 5m-es tolongást ellenállhatatlanul tolt be a célterületre a szentesi csapat. Ezzel jelentős előnyre tett szert a félidőre a hazai gárda, de várható volt, hogy a Szeged nem adja ilyen könnyen a bajnokságot.

Nagy lendülettel kezdte tehát a Szeged a 2. félidőt, többször beszorítva a Szentest a saját térfelére, mégis a hazaiak szereztek ismét célt: egy remekül kivédekezett szegedi akcióból Kocsis Zoli felszabadító rúgás helyett Fekete Csanádot indította meg, aki az egész pályán végigfutva igazolta ismét gyorsaságát. Ezzel eldőlni látszott a mérkőzés. A Szeged azonban elkezdte a felzárkózást, nagyszerűen játszó 9-es játékosuk vezérletével többször is át tudták törni az egyre inkább fáradó szentesi védőkből álló vonalat. Az utolsó negyedóra kezdetén már csak 12 pont volt a hazaiak előnye és a Szeged kezdett magára találni. Talán túl későn, a Szentes képes volt kibekkelni a hátralévő időt, sőt kiváló teljesítményére egy Mácsai Gellért - Gajdán Ferenc akció tette fel a pontot.

Összességében egy nagyon látványos, igen magas színvonalú mérkőzést vívtak a csapatok. A Szentes gyakorlatilag hiba nélkül játszott mind támadásban, mind védekezésben: Törőcsik ezúttal igazi vezéregyénisége volt a csapatnak, kiválóan fogta össze a két csapategységet (tolongás- háromnegyed), Kiss I. ezúttal is igazolta tehetségét, Kocsis Zoltán, Fekete Csanád, Csanki Sándor és Baranyi Gábor támadásban, míg  Bélteki Zsolt védekezésben "alkotott maradandót", de a csapat minden játékosa kimagaslót nyújtott. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a Szentes pályafutásának legjobb teljesítményét mutatta fel ezen a mérkőzésen és várhatóan megérdemelten nyeri meg az idei NB II-es bajnokságot.
Az aktuális tabella:

    SZÖVETSÉG

2006.04.22.  szombat 13.00 Szófia
Bulgária - Magyarország  5-22 (0-12)

Magabiztos játékkal győzte le a jól szervezett magyar rögbiválogatott a tisztátalanul, durván játszó vendéglátókat Szófiában. A 22-5-ös sikert követően Magyarország az első helyen áll az Európa-bajnoki selejtezőcsoportban, amelynek győztese egy osztállyal feljebb léphet. A legnagyobb rivális Örményország válogatottját szombaton, Érden fogadják a magyar rögbisek.
Rögbi Európa-bajnoki selejtező, 3B divízió
Bulgária - Magyarország 5-22 (0-12)
Szófia, 300 néző. Vezette: Gabbei (német).
Magyarország: Heckel, Suiogan, Tóth I., Madarász, Koller, Csapó, Sőlősi, Deli - Pásztor - Lloyd, Kendi Gábor, Túri, Hegedűs Sz., Kendi Géza, Molnár J. Csere: Lakatos, Marosi, Jéga-Szabó, Pfeiffer, Kramlik, Brinyiczki.
Pontszerzők: Lloyd (10), Hegedűs (7), Suiogan (5).

Szófiában barátságtalannak bizonyultak a vendéglátók, akik jellegzetesen kemény szláv játékstílusukat több durvasággal is megfejelték, és a tisztátalanságaikat a német játékvezető három kiállítással is büntette. A magyar XV-öt azonban nem sikerült sem összezavarni, sem megrémíteni, a rutinos, korábban a világ legjobbjai között szereplő román válogatottat is megjárt, azóta magyar állampolgár Suiogan Károly révén hamar vezetést szereztek a mieink. A kezdőcsapatba ezúttal csak hat játékost delegáló, sokszoros magyar bajnok Esztergomi Vitézek játékos-edzőjének célja azonnal jól vázolta az erőviszonyokat, és hamarosan újabb pontot érő akciót vezetett a magyar válogatott.
A korábban inkább az erőjátékra és a tolongásra építő csapatban a megújult, sok klubcsapat képviselőit felvonultató \"háromnegyed\" immár látványos, eredményes játékkal tudott előrukkolni. A bajnokaspiráns Kecskemétből delegált Hegedűs Szabolcs célja után már a jutalomgól is sikerült. A walesi \"import\", a három éve Magyarországon élő és a budapesti Exiles csapatát erősítő Gareth Lloyd rúgása után már 12-0 volt az állás a vendégeknek.
Rögbiben csak szusszanásnyi szünetet tartanak a félidők között, és a magyar csapat ott folytatta, ahol abbahagyta, csak a szerepeket osztotta fordítva Hegedűs és Lloyd, utóbbi szerezte a célt, és átengedte a rúgást társának, így már tetemes volt a magyar előny (0-19). A könyörtelen védekezéséről híres Lloyd ezúttal irányítóként és támadásban is brillírozott: a következő pontszerzést az ő 35 méteres büntetőgólja jelentette (0-22), amelyet követően szinte véget is ért a találkozó.
A bolgárok azért szereztek egy becsületcélt, de az eredményt ez már nem befolyásolta, a szinte példátlanul egységes és jól szervezett magyar válogatott begyűjtötte a győzelemért járó 3 pontot, és ezzel a 3B divízió tabellájának élére lépett.
A jégkoronghoz hasonló selejtezőszisztémában a közel azonos erőt képviselő csapatok csoportjából a győztes lép egy osztállyal feljebb a sorozat végén, és ennek a kilétéről nagy valószínűséggel a szombati, Érden rendezendő Magyarország - Örményország találkozó fog dönteni (a meccset rendező Bulldogok három erős, 20 év körüli játékosa lesz igazán \"otthon\" az összecsapáson). A \"hazai\" meccseit francia földön játszó, a sorozatban most debütált örmények minden játékosa a világ öt legjobb válogatottjának egyikét adó Franciaországban profiskodik, így e tekintetben mindenképpen más \"ligát\" képvisel a vendégcsapat, mint a kivétel nélkül amatőr játékosokat felvonultató magyar válogatott.
Ha azonban az eredményeket nézzük, a mieink javára szól, hogy egyre jobban játszanak, egyre összeszokottabb az egyre inkább a \"második generációs\", azaz 20-25 éves játékosokra épülő csapat, és a hosszú utazás is kihatással lehet a tétmeccseket ebben a formában korábban nem játszott örményekre, akik alaposan elpáholták Bulgáriát, de magyaroknál gyengébb Litvánia elleni, idegenbeli meccsüket bizonytalan időre elhalasztották.
A csoportból a már minden meccsét letudó Bulgária biztosan nem juthat tovább, az osztályozót jelentő második helyért (sőt akár az elsőségért) azonban még a litvánok is versenyben vannak - őket Esztergomban fogadjuk május 27-én.

Korábbi eredmények:
Szlovénia - MAGYARORSZÁG 12-15
Litvánia - Bulgária 65-12
Örményország - Bulgária 57-17
Bulgária - Szlovénia 27-14
A csoport állása
1. Magyarország
2. Bulgária
3. Litvánia
4. Örményország
5. Szlovénia

További mérkőzések:
2006. április 29. (Érd): MAGYARORSZÁG - Örményország
2006. május 6.: Szlovénia - Litvánia
2006. május 13.: Örményország - Szlovénia
2006. május 27. (Esztergom): MAGYARORSZÁG - Litvánia
(időpont nélkül): Litvánia - Örményország

2006.04.15. szombat 15.00
Békéscsaba-Szentes 24-48 ( 19 - 24 )

Kiegyensúlyozott, változatos mérkőzést vívott egymással a szép számú csabai nézőközönség előtt
a két csapat. Sajnos a szövetség nem tudott játékvezetőt küldeni a mérkőzésre, így kényszermegoldásként
a Szentes hozott magával bírót. Habár több vitatható ítélete is volt a meccsen, az eredményt befolyásoló mértékben
nem tévedett egyik csapat kárára sem.
A Szentes nem a legjobb összeállításában lépett pályára, ráadásul rögtön a meccs elején
Baranyinak kiújult egy korábbi sérülése és innentől csak "lefagyasztott" lábbal tudott játszani.
Az első félidőben felváltva estek a célok, hol az egyik, hol a másik csapat szerzett vezetést, de
elhúzni egyik félnek sem sikerült. Látványos elfutások jellemezték ekkor a találkozót, mindkét csapat
könyörtelenül kihasználta a 3/4 védőfalon kialakult tátongó réseket és vagy áttörésből, vagy a széleken
fejezték be céllal az akcióikat. Ugyanakkor kevesebb volt a rögzített szituáció, ezeket egy fokkal a hazai csapat
kontrollálta jobban, míg a Szentes megfontolt támadás építés helyett gyakran előreívelt rúgással próbált
teret nyerni. Az első félidőt 24-19-es szentesi vezetéssel zárták a csapatok.
Teljesen nyílt maradt tehát a játék a 2.félidőre, olyannyira, hogy a hazaiak hamarosan ki is egyenlítettek.
Ekkor már parázs volt a hangulat a pályán, ezt hamarosan egy páros kiállítás is jelezte. A néhány kulcsjátékosát
nélkülöző Szentes lassan elkezdett csapatként játszani a pályán. A támadásait türelmesebben vezette, a nyílt játékban
is határozottabbá vált és innentől már csak ők vittek célokat. Végül a hazaiak sorsát az ismét remeklő Fekete Cs.
pecsételte meg, aki egymaga 25 pontot "futott" ezzel a forduló legeredményesebb játékosa lett ismét.
Összességében elmondható, hogy a Békéscsaba mindaddig partiban volt a Szentessel, amíg a Szentes el nem kezdett
megfontoltabban, szervezettebben játszani. Amint elkezdte többet birtokolni a labdát a Szentes egyre inkább tudta érvényesíteni
jobb erőnlétét és 3/4 emberei gyorsaságát is, ezen a meccsen ez bizonyult döntőnek.
 DA

2006.04.01. szombat 13.30
Yetik-Szentes 22-24 ( 5-5)

Őszről elmaradt mérkőzését pótolta a két csapat ezen a napfényes tavaszi délutánon.

A Szentes rögtön az elején egy sérülés miatt elvesztette egyik kulcsemberét ( Szabó Á. 9) így  kénytelen volt behozni a fiatal Kiss I.-t, aki agilis játékával meglepte az ellenfelet. Kiegyenlített játék folyt  a pályán, a Yetik szerzett célt először, de nem sokáig örülhettek, mert a Szentes Kiss I. révén gyorsan válaszolt.

Az első félidőben több pont már nem esett. Jellemzően a Yetik dominálták a játékot, több akciót vezettek és a nyílt játékban is határozottabbak voltak. A Szentes ugyanakkor szervezetlenül játszott, a támadásait rendre elkapkodta, nem volt türelme végigvinni az akcióit, amely így gyakran végződött elő nem készített rugással.

A 2. félidőben folytatódott ez a tanácstalanság a Szentes részéről, amely még egyéni hibákkal is párosult. A Yetik ki is használták ezeket a hibákat és lassan kezdtek elhúzni. Ebben az időszakban 3 célt is vittek, és egy értékesített büntetőjük után megpecsételődni látszott a Szentes sorsa. 20-10 volt ekkor az eredmény és már csak 10 perc volt hátra a mérkőzésből.

Ekkor azonban már érezhető volt, hogy a hazaiak egyre jobban fáradnak, amit az jelzett, hogy elkezdték előrerugdalni a labdákat, ahelyett, hogy játszanának vele. Ez taktikai hibának bizonyult, mert az így felrugott labdákat a Szentes villámgyors full-backje rendre összeszedte és megindult vele ( Fekete Cs.) Sorozatossá váltak a szentesi támadások, melyeket a Yetik egyre nehezebb tudtak tartani. Egy akció végén Baranyi verekedte be magát a Yetik célterületére, ezzel a Szentes 20-17 –re felzárkózott. Már csak 2 perc volt hátra, a Yetik erejük végét járták, de hősiesen védekeztek,és sikerült is nekik visszaverni a Szentest a saját térfelére. Közben lejárt a rendes játékidő, a labda azonban folyamatosan játékban volt, ezért nem lehetett lefújni a meccset. Ekkor egy rugás után ismét Feketéhez került a labda, átcikázott a védők között és a célterület előtt fél méterrel estében az őt követő Tímárnak passzolt, aki beesett a célterületre a labdával. Cél!

A jutalomrúgást Baranyi értékesítette, így alakult ki a 20-24 -es végeredmény.

Küzdelmes, sportszerű mérkőzésen a jobb erőnlétben lévő Szentes szó szerint kiharcolta a győzelmet.

Dod 2006.03.26. vasárnap 12.00
Battai Bátor Bulldogok II. - Szentesi 91-esek
17-35 (12-14)
Mérkőzésvezető: Suiogan Károly

A mérkőzés első 10 perce után úgy tűnt, az őszi meccs eredménye fog megismétlődni. Egy látványos tolongás és egy villámgyors ¾ akció után két céllal vezetett a Szentes. Ez a Batta azonban nem a tavalyi „kiskutyákból” verődött össze. Rutinos, volt NB1-es játékosok alkotta tolongása révén átvette a battai csapat a játék irányítását és a félidő végére 2 pontra felzárkózott (12-14). A 2. félidő ott folytatódott, ahol az előző abbamaradt: a tolongások zömét a házigazdák szerezték meg és a nyílt játékban is a tolongásukat erőltették. A szentesi tolongás azonban állta a sarat. A ¾-ünk kevés labdájával ekkor rosszul gazdálkodott, de így is állandó veszélyt jelentettek gyors akciói. A félidő közepére az ellenfél elfáradt és ezen már a cserékkel sem tudtak segíteni az ekkor még bátor, de már lógó nyelvű bulldogok. A jobb erőnlétű szentesi csapat a ¾ révén – elsősorban Kocsis Z. és Füle Gy. kiváló játékának köszönhetően – újabb célokat ért el az erejük végén járó Bulldogok ellen. A mutatott játékkal nem lehetünk elégedettek, ua. a győzelem értékét növeli, hogy egy kiváló ellenfelet tudtunk felülmúlni egy végig sportszerű mérkőzésen.

Jók: Kocsis Z., Baranyai G., Füle Gy.
  

Börni jelentés:

Lejátszotta a Szentesi VSC 91-esek Rk első tavaszi bajnoki mérkőzését

a Battai Bulldogok második csapatával. A Szentes teljesítményén

erősen érződött a szezon eleji forma, és több játékos hiánya is

nehezítette a vendégek játékát. A mérkőzés elején egy gyors céllal,

majd kicsivel később még egy sikeres pont szerzéssel 0 -14 -re elment

a Szentes, de a labdát nem tudták megtartani és birtokolni, így szinte

folyamatos védekezésre kényszerültek, melynek meg is lett az

eredménye.  A battaiak 12 - 14-re szépítettek, mely egyben a félidő

eredménye is volt. A második játékrészben a hazai gárda kihasználta

minden cseréjét és a fáradt, idősebb játékosok helyére érkező fiatal,

ám de rutintalanabb játékosok sem tudták beváltani a hozzájuk fűzött

reményeket az egyetlen cserejátékossal felálló Szentes ellen.

Végeredményben nem túl jó játékkal, sok hibával,  de jó kondicióval, és

nem utolsó sorban nagy rutinnal 17 - 35 arányban győztek a 91-esek a

Bulldogok ellen. A Szentes következő mérkőzése április 1-én lesz a

Leányfalui Yetik otthonában.

   

   


A klub 15 éves fennálását ünnepelte március 18-án. 1991-ben ezen a napon volt az első edzés az egész tavasszal sáros MÁV pályán.

2006-ban ugyancsak sáros volt a pálya, ezért a Szeged elleni meccs halasztva lett.

De egy edzés belefért:

 

 

 

További történelem/More history .......
MAGYAR RÖGBI 1991  1992 1993 1994 1995 1996 1997
1998 1999  2001  2002 2003 2004 2005 2005. II. félév  2006. II. félév

Vissza a főoldalra - back to main page

 

    SZÖVETSÉG

 

 

  VILÁGSZÖVETSÉG - IRFB